Serdecznie Witam.
Po wielu perturbacjach wreszcie udało mi się udzielić odpowiedzi.
W tym miejscu chciałbym także przeprosić Admina za dzisiejsze problemy, których byłem autorem. Przepraszam.
welder napisał(a):Kolega chyba raczy żartować . WB i USA nie udzieliły by ZSRR pomocy ,bo Polacy się nie zgadzają... Raczkiewicz nawet wywalił Sikorskiego za ten układ ze stanowiska
Szanowny kolego – nie staraj się podcinać komuś skrzydełek. Oczywiście, że układ z sowietami został podpisany przez Sikorskiego bez wcześniejszego porozumienia się z Prezydentem RP. Awantura powstała nie dlatego, że Sikorski w ekspresowym tempie podpisał układ, lecz sprawa rozbijała się o brak uzgodnień w zakresie wschodnich granic RP, takiego sobie porozumienia co do ewentualnych roszczeń oraz wyrażenia przez sowietów zgody na „amnestie polskich obywateli, pozbawionych swobody w Kraju Rad”. Wcześniej napisałem, że Churchill chciał odciągnąć Stalina jak najdalej od Hitlera, dlatego też pospieszył z propozycją udzielenia daleko idącej pomocy, tylko kwestia rozbijała się o pewne sprawy. Wielka Brytania przystąpiła do wojny w wyniku Układu Polsko – Brytyjskiego, lecz nie przewidziała, że Stalin 17 września 1939 roku dokona agresji na wschodnie terytorium II RP. Później cały świat obserwował sowiecką współprace z III Rzeszą. Rok 1941 to dla Brytyjczyków pasmo niepowodzeń militarnych – Afryka, Grecja (notabene tam też miała walczyć Polska Brygada Piechoty) i Kreta. Do tego dochodzi bajzel na Bliskim Wschodzie no i ciągłe zagrożenie hitlerowską inwazją na Wielką Brytanię. W takich okolicznościach Niemiecki atak na CCCP był dla Churchilla czymś więcej niż tylko manną która spadła z nieba, ponieważ zaangażowanie się Hitlera na wschodzie, umożliwiło Brytyjczykom nabranie oddechu przed dalszą wojną. Aby móc podjąć współpracę z sowietami, Stalin musiał wykonać ruchy, które stałyby się argumentem dla aliantów, że CCCP z agresora stał się kolejną ofiarą III Rzeszy. Takim pierwszym namacalnym tego dowodem był Układ Sikorski – Majski. Dzięki temu układowi Churchill nie musiał się obawiać sprzeciwu Brytyjczyków oraz Polaków, że sowieci zostali włączeni do grona aliantów - wręcz przeciwnie, porozumienie pomogło wyrwać z sowieckich łagrów tysiące polaków i stworzyć z nich Armię, która później chroniła brytyjskich interesów na Bliskim Wschodzie (oczywiście tak w całkowitym uproszczeniu).
Co do zdania Sosnkowskiego. Na całe szczęście mylił się co do upadku sowietów, tak samo jak Anders. W tym przypadku bardziej przewidujący był Sikorski.
Co do nacisków. Właśnie między innymi z powodu nacisków Stalina na Roosevelta - tego na Churchilla, a obu zachodnich aliantów na Polaków, dopiero w 1997 roku Clinton na Placu Zamkowym w Warszawie powiedział: „nic o was bez was”. Z powodu nacisków historia potoczyła się takim torem jaką ją obecnie znamy i nadal poznajemy.
welder napisał(a):Moim zdaniem ''profesorek za Wielkiej Wody'' wie więcej o tym, niż ja będę wiedział kiedykolwiek
Bardzo przepraszam, ale muszę zadać tych kilka pytań.
Czyli co ? Insynuujesz, że profesorek wie coś, co zostało przemilczane przez polską historię ? Jak jeszcze można zinterpretować niechęć Stalina do Armii Andersa ? Jaką argumentacją można zastąpić fakt, że Stalin udzielił „amnestii” Polakom, którzy byli Bogu ducha winnymi cywilami, czy też pojmanymi jeńcami w 1939 roku ?
welder napisał(a):Kozak napisał(a):A gdzie według ciebie miała walczyć Armia Andersa w okresie od 1942 roku do maja 1944 roku ?
Wyjaśniłem to, w Post: #62 nie było dobrych rozwiązań
welder napisał(a):Kozak napisał(a):Jak wskazałem w wcześniejszym wpisie, Armia Andersa po wyjściu z CCCP nie próżnowała.
Ale nie walczyła ,tak trudno to przyznać . A oto chodzi profesorkowi
Tak będzie szybciej.
A ja w swoim poście, przyznałem Tobie rację, lecz Ty pomimo braku „sprecyzowanego poglądu w tej sprawie” nadal bronisz profesorka, że Armia Andersa nic nie robiła, aż w końcu dochodzisz do stwierdzenia, iż została zmasakrowana pod Monte Cassino.
Jasne, że nie trudno przytakiwać opinii o bezrobociu wojsk Andersa, ale trudno przyjąć do wiadomości, że w okresie 1942 /1943 Armia oprócz szkolenia, nabierała sił po przymusowych wczasach w sowieckich obozach, a dodatkowo chroniła rope i była w strukturach alianckich gwarantem spokoju na Bliskim Wschodzie do czasu pokonania wojsk niemieckich i włoskich w Północnej Afryce. Notabene w zależności od interpretacji można argumentować, że bądź co bądź walczyła Samodzielna Brygada Strzelców Karpackich, która po rozformowaniu stała się zalążkiem 3 Dywizji Strzelców Karpackich.
welder napisał(a):Anders zrobił to samo pod M.C
A co takiego zrobił Anders ? Będąc w strukturach brytyjskiej 8 Armii 15 Grupy Armii miał odmówić rozkazu ?
janmusz napisał(a):Faktycznie - razem z aliantami zachodnimi nie bardzo było gdzie walczyć. Oni mieli dużo czasu... (...)
Aby podjąć walkę należy się do niej przygotować, a do tego trzeba czasu. Alianci zachodni zrobili co tylko mogli aby sukcesem zakończył się zarówno ich desant i walka w Afryce Północnej, na Sycylii, we Włoszech, a później w Normandii. To nie od Andersa zależało, że Polska Armia została wycofana na Bliski Wschód. Faktem jest, że Anders domagał się tego, w czym z wielkimi oporami poparł jego propozycję Sikorski, a Churchill załatwił to z Stalinem. Jakie były tego przyczyny ? Było ich wiele, ale które zapewne ty odrzucisz argumentując, że Polscy dowódcy działali na przekór polskiej racji stanu, w imię antykomunizmu. Armia Andersa nigdy by nie dotarła do Polski ponieważ Stalin zniszczyłby ją poprzez rozczłonkowanie jej dywizji na różnych odcinkach frontu, aż w końcu zrobiłby z nimi to samo, co później z oddziałami AK. O tym wiedziano na zachodzie. Gdyby było inaczej, toby padła propozycja Churchilla i Roosevelta o wykorzystaniu Armii Polskiej na Wschodzie na sowieckim froncie. Stalin nie chciał u siebie Armii Polskiej, która uznawała zwierzchnictwo Polskiego Rządu w Londynie. On stworzył Armie, która za pośrednictwem ZPP a później PKWN jemu podlegała i jadła z jego ręki.
Cytat:Otóż uważam (i nie jestem w tym oryginalny), że najlepszym, jeśli nie jedynym sposobem pomocy ludności krajów okupowanych - było pokonanie hitlerowskich Niemiec w walce zbrojnej.
Jasne. Do tego przygotowywała się Armia Andersa, I Korpus w Wielkiej Brytanii, Samodzielna Brygada Spadochronowa, komandosi – czekano tylko na rozkaz. W walce już uczestniczyły organizacje podziemne wraz z cichociemnymi, lecz musiały sobie zdawać sprawę, że za ich działania zbrojne najczęściej karę poniosą cywile. Walczyła także Polska Marynarka Wojenna i Lotnictwo, ale ich działania także były powiązane z aliancką strategią.
Cytat:Według tego, co pisze Wańkowicz, Anders podjął decyzję o udziale w bitwie pod Monte Cassino także ze względów politycznych. Żeby zatkać gębę Stalinowi.
Po pierwsze.
Wańkowicz był kronikarzem II Korpusu Polskiego, którego książka „Bitwa o Monte Cassino” w PRL ukazała się w cholendarnie okrojonej wersji.
Po drugie.
II Korpus Polski wchodził w skład brytyjskiej 15 Grupy Armii, więc Anders wykonał rozkaz jaki został jemu wydany przez przełożonych.
Po trzecie.
Oczywiście, że Politycznie chciano zwrócić uwagę, iż Polska Armia na Zachodzie walczy wspólnym wrogiem i tym samym podważyć kłamliwe sowieckie oskarżenia o jej bezczynności.
Po czwarte.
Czy mógłbyś podać gdzie Wańkowicz pisze, że Anders wziął udział w bitwie o Monte Cassino aby ze względów politycznych zatkać gębę Stalinowi ?
Cytat:No przecież zacytowałem wypowiedzi podkreślające konieczność minimalizacji strat polskich żołnierzy pojawiające się w tym wątku.
Wybacz, ale nie odpowiedziałeś, kto jest autorem tej wypowiedzi:
Cytat: "Niech tam w okupowanym kraju hitlerowcy mordują miliony bezbronnych cywilów. Nas to nic nie obchodzi. Dla nas jest tylko ważne, aby żaden bohaterski polski żołnierz nie złamał sobie nawet paznokcia".
Glasisch napisał(a):Poldasie i Kozaku,
Koba brał zony, swoich poddanych towarzyszy za zakładniczki, (...) , żona Wiaczesława Mołotowa, z pochodzenia Żydówka. Aresztowana w 1949 i skazana za "szpiegostwo na rzecz syjonistów", zesłana, ponownie aresztowana w styczniu 1953, zwolniona po śmierci Stalina.
Polska wiki.
Nie wiem dlaczego między innymi do mnie adresujesz swojego posta, ponieważ problem Tej pani wyłuszczył poldas na podstawie wypowiedzi slimaka02. Swoją drogą Mołotow w obronie własnej żony pokazał jaka z niego kanalia.
Pozdrawiam - Kozak