Witam wszystkich! Jestem studentem historii ogólnej, który zgłosił swój udział w sesji naukowej poświęconej kulturowym i społecznym aspektom gier historycznych... i teraz musi nie tylko ścigać się z kolejnymi terminami oddawania rozdziałów pracy magisterskiej (

), ale i stworzyć referat skupiający się na wykazaniu, w jaki sposób twórcy spod szyldu Paradoxu przedstawiają w swoich strategiach procesy i wydarzenia historyczne.
Wszystkie chętne osoby, które miały lub nadal mają styczność z grami Paradoxu (m.in. serie Europa Universalis, Hearts of Iron, Victoria, Crusader Kings, Rzym itp.), prosiłbym - w imię wprowadzania gier komputerowych do obszaru zainteresowań polskiej nauki

- o wypełnienie krótkiej ankiety, dotyczącej odbioru treści historycznych zawartych we wspomnianych grach. Brzmi to trochę poważnie, ale w gruncie rzeczy jest to zbiór prostych, ale bardzo ważnych dla mnie pytań:
http://www.ankietka.pl/ankieta/106487/od...ctive.html
Mam nadzieję, że swoją prośbą nie łamię żadnego punktu regulaminu. Nie czerpię z tytułu tworzonego referatu żadnych korzyści materialnych - co najwyżej czeka mnie otrzymanie uścisku dłoni od dziekana

.
Pozdrawiam i dziękuję wszystkim uczestnikom!
Marcin